Praktisk informasjon: førerkort, EU-kontroll og bomavgift for bobil

Før man kjøper sin første bobil eller før man skal ut på langtur, er det mange spørsmål som dukker opp. Noe man bør tenke nøye igjennom, er blant annet om man har riktig førerkort, om bobilen har godkjent EU-kontroll, hvilke bompengeavgifter som gjelder, samt praktiske regler rundt ting som sykkelstativ.

Bobil og førerkort avhenger av vektklassen

Standard førerkort for personbil, klasse B, har en tillatt totalvekt på maks 3 500 kg. Dette gir deg noen naturlige begrensninger for hvilken bobil du kan kjøre og hvor mye last du kan fylle den med. 

De fleste biler opp til 7,4 meters lengde kan leveres på totalvekt 3 500 kg, men dobbeltsjekk førerkortet ditt og bobilens totalvekt før kjøp eller leie. 

Noen har førerkort for lett lastebil, klasse C1. Dette gir deg lov til å kjøre bobiler opp til 7500 kilo med maks åtte passasjerer. 

Synes du at størrelsen er viktig? Her kan du lese om forskjellene mellom delintegrert- og helintegrerte bobiler.

Forenklet godkjenning fom. 2022

Fra og med 1. januar 2022 er det enklere å få bobilen eller campingbilen godkjent i Norge. Det er blant annet ikke lenger krav til at antall sitteplasser skal være likt antall sengeplasser, så lenge kjøretøyet har en minste utvendig høyde på 250 cm. 

Dette gjelder for alle kjøretøy som er EU-typegodkjente M1/SA, også eldre utgaver som allerede er registrert. I disse tilfellene kan kjøretøyene omregistreres på en trafikkstasjon. 

 

Bomavgifter på bobil 

Bobiler går under samme takst som personbil i Norge. Det betyr at det ikke koster ekstra å kjøre en bobil gjennom bompasseringene, så lenge du har en bompengebrikke – for eksempel Autopass

For de som tar ferjer med bobil og campingbil er det lengden på bobilen som avgjør hvor mye du må betale. Sykler bak på bobilen kan gjøre at du havner i en annen takstgruppe. For å unngå overraskelser anbefales det at du sjekker totallengden på kjøretøyet (inkludert det som henger fast bak bilen) før du kjører ombord. Bompengetakstene varierer mellom ferjesambandene. 

Les mer om dette på vegvesen.no 

Sykkelstativ og andre ting som festes bak

Alt som ikke er bredere enn 180 cm kan stikke utenfor bilens bredde. Da er det viktig at det stikker like mye ut på begge sider. Sykkelstativ eller andre ting som dekker skilt og/eller lys, må monteres med synlig skilt og/eller lys. 

Her finner du sykkelstativ fra Max Fritid 

 

EU-kontroll av bobil

Før i tiden måtte bobilene inn til EU-kontroll hver år, men dette ble endret i 2016. Nå gjelder de samme reglene for bobiler opptil 7500 tonn som for personbil – med kontroll hvert 2. år. 

Nye regler for bobil og EU-kontroll

Det man likevel kan notere seg er at i 2022 kom det nye regler for EU-kontroll, der det blant annet godtas mer rust på bremseskivene på kjøretøy under 3500 kg. Det godtas nå opptil 50 prosent rust bak på en side, mot tidligere 25 prosent. Det innføres også kontroll av kokepunktet på bilens bremsevæske fra august 2022. 

Det er enda flere endringer som du kan lese mer utfyllende om, på vegvesenet sine sider.

Vinterlagring av bobil og EU-kontroll

Kontrollfristen bestemmes av dato for førstegangsregistrering og siste godkjente kontroll. Hvis bobilen din skal på vinterlagring og fristen for EU-kontroll er på vinteren, er det lurt å få tatt en EU-kontroll før man kjører bobilen til vinterlagring. Dette overstyrer fristen du har fått for samme vinter.

Du kan sjekke når din bil skal inn til EU-kontroll her.

Bobiler på rekke utenfor Løviknes Caravan en sommerdag

 

Har du flere spørsmål?

Spør oss – vi hjelper deg!

Driftssjef

911 54 130

caravan@bobiler.net

Salg

911 71 760

andreas@bobiler.net

Flere tips og råd

Klar for en ny sommersesong? Ta bobilen med innom verkstedet

Ønsker du å kjøpe bobil, men usikker på hvor du skal starte?

Helintegrert eller delintegrert bobil? Mange foretrekker én bestemt type

Flere artikler

Design og CMS av EKH Grafisk