Line fricampet med campervan i et halvt år. Hun anbefaler andre å planlegge godt.

Å bo i bobil eller campervan i over lengre tid, gir en unik frihetsfølelse med muligheten til å utforske verden på egne vilkår. Line Wermundsen Mork (60) er en av dem som har funnet stor glede i å fricampe. Nå deler hun av sine erfaringer.

Fricamping er en stadig mer populær måte å tilbringe tid i bobil på, uten å være tilkoblet tradisjonelle campingplasser. Line fant lindring for sine plager med long covid da hun reiste rundt i egen campervan. Sykdommen gjør det vanskelig for henne å bruke hodet, men det å være på tur får ting til å fungere bedre. 

Etter å ha fått diagnosen i 2021, bestemte hun seg for å bruke tiden på reising og fricamping.


Les mer: Hvordan er Europa rigget for liten bobil? Sjekk tipsene fra Lines langtur!

Bildet viser utsikt fra bilen med fjell-landskapFin utsikt: Her har Line parkert i Chamonix med utsikt til Mont Blanc. Foto: Line Mork

 

Valg av riktig campervan og “prøvekjøring”

Valget av campervan falt på en to år gammel, rød Fiat Ducato, med boseksjon fra Pilote. Hun kjøpte den usett, og mannen hennes tok kun et lynkurs på ferjekaien før han dro videre. 

– Det var nok litt vel kort, det kurset der, men bilen fungerte bra. Noen bobiler er så tunge at du ikke kan ta med noe, men denne er kun seks meter lang og veier 3,2 tonn. Det gir nok nyttelast til at jeg kan ta med meg alt jeg trenger, forteller Line.

Bildet viser en kvinne og en brun og hvit hund som sitter i sideåpningen på en campervan.Klare for nye eventyr med fricamping: Line Mork og reisekompanjongen Aika i døråpningen på campervan  fra Løviknes Caravan.


Campervanen har en skyvedør på siden og den falt i smak. 

– En vanlig bobil har få dører. En campervan har skyvedør på siden, slik at du åpner hele siden på bilen. Når det er fint vær så er det fantastisk å sitte i døra. Det er lunt og godt. Når jeg reiser alene så kan jeg gjerne sitte der. Jeg har faktisk knapt hatt markisen ute, smiler hun. 

Les mer: Bybobilen er liten nok til å kunne navigere rundt i små bygater

Bildet viser et utbrettbart bord utenfor en rød campervanPraktisk: I mange små bobiler kan bordet inne hektes av og settes ut. Foto: Line Mork

 

Bildet viser et lite kjøkken med kokeplate og vask, med to stettglass som henger fra taket og over koketoppen.

Smarte kjøkkenløsninger: Glass med magnet i stetten som henger i magnetlist. Sammenleggbar kjele. Ledningklemmer som fungerer som støtte for «oppvaskdekslet» og dermed mindre trekk på gassblusset. Foto: Line Mork

 

Viktig med korte prøveturer i starten

Line kjørte kun korte turer i starten, for å sjekke om utstyret og rutinene var i orden. Først varte turene i noen dager, deretter i noen uker, og til slutt måneder. Dette lærte hun såpass mye av, at hun anbefaler alle å øve seg før de drar ut på langtur.

– Gå gradene. Begynn hjemme, kjør små turer, og gi deg selv mulighet til å ringe forhandler på norsk. Du må lære deg hva du trenger å ha med i bilen og hvordan du pakker det ned mest mulig effektivt, anbefaler hun. 


Tips: Lær deg hva du trenger av utstyr

Før du drar på langtur med fricamping, er det viktig å bli godt kjent med hva du skal ha med deg av utstyr, samt hvordan du pakker det ned mest mulig effektivt. En smart løsning Line fant tidlig var pakkeposene som ofte brukes i kofferter.

– Jeg kjøpte en pose for buksen, en for gensere, og så videre. Disse er supre å ha i skapet, og enkle å pakke!, sier hun. 


Egne løsninger for strøm

Campervanen var allerede utstyrt med fricampingutstyr da den ble kjøpt, og dette var Line fornøyd med.

I tillegg fant Line også frem til en enkel lade-løsning; e3n kraftig inverter, som gjør at elsykkelen og PC-en lader mens hun kjører. Dette gjorde at Line ble helt uavhengig av ekstern strømkilde.

– Jeg erfarer at telefonen tar veldig mye strøm, og slike banker koster ikke all verden, forteller Line.

Bilder viser et oversiktsbilde av taket på en bil som har solcellepanel festet på segStrømkilde: Et solcellepanel er ganske selvsagt, men dessverre vanskelig å kombinere med takstativ. Skyggen av den ene dragerne i forkant ødelegger effekten, slik at ladingen «kortsluttes». Foto: Line Mork

 

Egen løsning for selvfylling av gass

Et annet grep hun sterkt anbefaler, er å gå over til en løsning for selvfylling av gass. 

Campervanen var opprinnelig utstyrt med to gassflasker på 11kg, med en type gasskobling som er vanlig i Norge. Flaskene skulle byttes når det var tomt. I Europa har de flere gassflasker i mange ulike størrelser, og disse kommer med ulike typer gasskoblinger. Dermed kunne dette altså bli en skikkelig utfordring. 

For å slippe å måtte forholde seg til for mange ulike flasker og koblinger, bestemte Line seg for å bytte opplegg før hun la ut på langtur.

– Jeg byttet til kobling for selvfylling, for det er mange stasjoner for det nedover Europa. En selvfyllingsflaske behøver ikke å være helt tom før jeg fyller på mer, jeg kan toppe den opp når jeg vil - helt uavhengig av koblingstypen, sier Line. 

– I tillegg er det kjempedeilig å slippe å løfte på den tomme flaska. 

 

Bildet viser baksiden av en rød campervan som er koblet til gasstank for fyllingGassfylling i Frankrike der LPG heter GPL: Line erfarte at 3-4 ulike adaptere er nødvendig, men det er også alt. Foto: Line Mork

 

Totalt kostet det cirka 12.000 kr. å bytte til selvfylling. Med denne løsningen trengte Line kun å ta med seg én gasstank på tur, og fikk dermed verdifull plass med på kjøpet. I tillegg utstyrte hun seg med 4 ulike adaptere for å kunne fylle på gass i alle land. Påfyllingsstasjonene fant hun frem til gjennom nettsiden myLPG.eu.

– Dette er en problemstilling som er mer aktuelt på vinteren, men er du nomade så er selvfylling greia. Jeg fricampet mye om vinteren i Europa, og brukte gass til både oppvarming, kjøleskap og matlaging, samt til oppvarming av vann. Da går det med en del, sier hun. 

Samtidig påpeker Line at selvfylling i Norge fortsatt er mindre praktisk enn å bytte gassflaske. Det er fordi det er færre påfyllingsstasjoner, eller såkalte LPG-stasjoner, her.

Les mer: Har du prøvd workation? Bli en digital nomade med bobil og carvavan


Bruk forhandleren flittig, de er der for å hjelpe deg

Det er smart å sette seg grundig inn i bilens teknikk, utforming og praktiske løsninger. Line presiserer at hun virkelig anbefaler å kjøpe bil fra en forhandler. Både på grunn av garantien, og muligheten til å få hjelp når det trengs. Det gir en helt annen trygghet, forteller hun.

– Løviknes har vært svært behjelpelige når jeg har hatt utfordringer. Da var de bare en kort telefonsamtale unna, og kunne hjelpe meg med de spørsmål jeg hadde.

Hvilke løsninger trenger du? Vi hjelper deg med kartleggingen! Hos Løviknes Caravan legger vi gjerne i litt ekstra for at du skal oppfylle din neste caravan-drøm. Fortell oss hvordan du ønsker å reise, så kartlegger vi behovet ditt sammen med deg. 

 

Ønsker du hjelp og veiledning?

Vi hjelper deg!

Driftssjef

911 54 130

caravan@bobiler.net

Salg

911 71 760

andreas@bobiler.net

Flere tips og råd

Line kjørte nedover Europa i en liten bobil. Her er hennes anbefalinger

Digital nomade med Løviknes Bobil

Hund i bobil: alt du trenger å vite

Flere artikler

Design og CMS av EKH Grafisk