Vinterlagre campingvogn og bobil? Dette sier ekspertene

Vi tok en tur til Løviknes sitt kompetansesenter, Verksted bil- og bobilverksted, for å høre med ekspertene om hva du må tenke på før- og under vinterlagringen. De deler gledelig av sine beste tips, og byr samtidig på et par skrekkhistorier på veien.

Vi ser en snødekt bobil fra sidenNoen velger å bruke bobilen sin hele året – andre setter den inn for å holde den snøfri, tørr og klar til neste års sesong.

Batteriet i bobil om vinteren

Hvis du har bobil, er batteriet noe av det første du må tenke over. Bobiler har to batteripakker, og disse lønner det seg å lade opp og deretter koble av. Batteriene blir ødelagt hvis de står helt uten strøm. Ved vinterlagring av bobilen, spesielt utendørs, lønner det seg derfor å sjekke bobilen ved jevne mellomrom og se til om det trengs en vedlikeholdslading av batteriene. 

Campingvogner har ikke fastmontert el-tilførsel, og du slipper derfor å tenke på batteri og strøm når de skal vinterlagres.

Bobil og campingvogn: Unngå frostskader

De aller fleste av oss er litt redde for frosten. En klar anbefaling fra verkstedet er å sjekke bobilen eller campingvognen jevnlig gjennom vinteren, slik at du kan oppdage uheldige overraskelser i god tid. 

En av skrekkhistoriene fra verkstedet handler nemlig om en som ikke sjekket campingvognen sin jevnlig, og som oppdaget at takvinduet var blitt knust i løpet av vinteren. Han startet sesongen med en vogn full av frost og fukt, som nesten ikke var verdt å redde. Sånt er det greit å unngå hvis man kan!

En ting som er verdt å tenke på, er frysepunktet til kjølevæsken. Ekspertene hos Løviknes sjekker alltid dette for å være sikker på å at kjølevæsken ikke fryser til. 

Kjølevæsken befinner seg i motoren, og i noen biler og vogner så finnes den i varmeanlegget  – bedre kjent som “aldevæske”. Hvis væsken fryser så vil det ta lang tid å tine opp, og du risikerer dyre frostskader. Det er viktig å smøre alle pakninger, rundt vindu, takluke, smøre opp støttebein, låsesylindere og alle bevegelige deler med egnet smøremiddel.

Vi ser en aldetank med aldevæske på en bobil.Her ser vi en aldetank med aldevæske, denne er det viktig å følge med på og kan være greit å sjekke før man setter den til vinterlagring.

 

Frost i vannsystemene

De aller fleste skjønner at tappevannet må tømmes for å unngå at det fryser til. Men det holder faktisk ikke å bare tømme det. For å være helt sikker på at det ikke ligger igjen vann i slanger, beholdere og sluk, så sier ekspertene at det lønner det seg å bruke trykkluft og blåse ut vannet. Her bør du bruke egnet frostvæske som du kan ha i vanntanken og kjøre gjennom system og blandebatteri for å beskytte mot frost.

De nevner også at et godt triks er å helle litt kjølevæske i alle sluker og vanntanker for å forhindre frost. 


Skal varmen være av eller på?

Vinterlagring av campingvogn og bobil innendørs kan være nokså vanskelig å oppdrive. Det er få lagringsmuligheter tilgjengelig med stor nok takhøyde, noe som driver opp prisene på de få lagringsenhetene som finnes. 

Derfor er det flere av oss som vinterlagrer både bobiler og campingvogner utendørs. Noen har sikkert spurt seg selv: bør varmen stå på? Svaret er et enkelt: nei. Her er hvorfor: 

Når du lagrer campingvognen eller bobilen utendørs, og samtidig varmer den opp fra innsiden, vil varm luft stige til taket. Sånn blir taket oppvarmet, noe som igjen smelter snøen og isen som ligger på utsiden. Og hva skjer da? Jo, smeltet snø og is renner nedover vegger og frontrute, før det fryser til på nytt. Gjerne i tykke lag. 

Verksted-ekspertene hos Løviknes kan med skrekk og gru fortelle om en person som hadde på varme i bobilen under vinterlagring. Hun opplevde at det la seg vann og is på frontruta, som resulterte i frostspreng og knust frontrute. En god tanke kan fort føre til uheldige konsekvenser! 


Fukt og mat campingvogn og bobil om vinteren

De siste tipsene fra ekspertene denne runden, handler om fukt og mat. Det er tilnærmet umulig å unngå noe fukt på innsiden av vogn eller bil. Derfor må du sørge for at puter og madrasser ikke ligger inntil veggen – eller hverandre, for da risikerer du at det danner seg mugg i stoffet. Løft dem opp og se til at de får nok luft fra alle sider gjennom hele vintersesongen. 

Her anbefaler vi også at du bruker fuktfjerner eller tørrball. Denne trekker til seg fukt og hjelper på å beskytte bobilen mot fukt og fuktskader. 

Vi ser to hender som holder en fuktpose.Fuktpose er et flott produkt du kan kjøpe som hjelper å holde bobilen fri for fukt mens den står til vinterlagring.


Vær også påpasselig med matrestene, og se til at det ikke ligger igjen noen smuler, saftrester eller størknet ketchup før du låser døra. Dette tiltrekker seg skadedyr og kan gi en usmakelig overraskelse om våren. Om du oppbevarer bobilen din på en låve eller andre steder hvor det kan befinne seg mus, kan det være greit å bruke en hjulkasse for å hindre at musa kommer seg inn i bobilen.

Vi håper at ekspertenes tips hjelper deg med å holde bobil eller campingvogn i sin beste tilstand før sommeren starter igjen! Når du har gjort alle forberedelser og tatt alle forhåndsregler kan du begynne å glede deg til en ny bobilsesong!

Jan Henning Løviknes og Ove Lungård står smilende inne i butikken hos Løviknes Caravan.

 

Ønsker du hjelp og veiledning?

Vi hjelper deg gjerne!

Salg

911 71 760

andreas@bobiler.net

Salg

908 37 743

marius@bobiler.net

Flere tips og råd

Ønsker du å kjøpe bobil, men usikker på hvor du skal starte?

Helintegrert eller delintegrert bobil? Mange foretrekker én bestemt type

Velkommen til bobilsenteret i Vestnes, alt på ett sted!

Det bor en FIAT i oss alle

Flere artikler

Design og CMS av EKH Grafisk